Μήνυμα Προέδρου 2014 -2015 

Κωνσταντίνος Βαζίμας

Το «ταξίδι» στο Ρ.Ο. Ν. Σμύρνης και στο γεμάτο συγκινήσεις κόσμο του Ρόταρυ άρχισε για εμένα κάπου στο 2008, όταν αποδεχόμενος πρόσκληση αδερφικού μου φίλου και σήμερα πΠροέδρου του Ομίλου, άρχισα να παρακολουθώ κάποιες συνεστιάσεις του. Από την πρώτη στιγμή με διαπέρασε ο «ηλεκτρισμός», η ενέργεια που εκπέμπει η Οργάνωσή μας, αυτό το παγκόσμιο δίκτυο εθελοντών σε περισσότερες από 200 χώρες και γεωγραφικές περιοχές, τα μέλη του οποίου εκτελούν ανθρωπιστικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του σήμερα, στους έξι τομείς στόχευσής του: την ΕΙΡΗΝΗκαι ΠΡΟΛΗΨΗ / ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ, την ΠΡΟΛΗΨΗ και ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ, το ΝΕΡΟ και την ΥΓΙΕΙΝΗ, την ΥΓΕΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ και ΠΑΙΔΙΟΥ, τη ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και τον ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ, την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

 

Συγκινήθηκα και με έναν πραγματικό ΑΘΛΟ που έχει επιτύχει το Ρόταρυ, να κάνει πραγματικότητα έναν κόσμο χωρίς πολιομυελίτιδα, αυτή τη φοβερή ασθένεια που προκαλεί παράλυση και κάποιες φορές θάνατο, ξεκινώντας το 1985 εκστρατεία εξάλειψής της από τον πλανήτη. 

Δε χρειάστηκε να μεσολαβήσουν παρά μόνο λίγες εβδομάδες στους κόλπους του Ρ.Ο. Ν. Σμύρνης για να συνειδητοποιήσω ότι οι 5 βασικές αξίες του Ρόταρυ, η ΠΡΟΣΦΟΡΑ, η ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ, η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, η ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ και η ΗΓΕΣΙΑ ήταν βιώματα και καθημερινή πρακτική για τον Όμιλο αυτό.

Ανειλημμένες υποχρεώσεις όμως της περιόδου εκείνης που γνώριζα ότι δε θα μου επέτρεπαν να παρακολουθήσω και να συμμετέχω σε όλο το εύρος των δρωμένων της Οργάνωσής μας, με τη συνέπεια που θα επιθυμούσα, διέκοψαν το «ταξίδι» αυτό ... Αλλά μόνο προσωρινά!

Από την έναρξη του ροταριανού έτους 2010-11, «επιστρέφω» στους φιλόξενους κόλπους του Ρ.Ο. Ν. Σμύρνης, και διαθέτοντας πλέον ελεύθερο χρόνο για ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή, καθώς και διάθεση και ισχυρή θέληση για προσφορά, «ρίχνομαι» μαζί με όλα τα μέλη του ομίλου – παλαιότερα και νεότερα – στον «ωραίο» αγώνα που 27 πλέον χρόνια ο Ρ.Ο. Ν. Σμύρνης έχει τάξει για τον ίδιο: «το υπηρετείν υπεράνω εαυτού». 

Τον Ιανουάριο του 2011 εκλέγομαι μέλος του Ομίλου και αρχίζει μια πορεία ανηφορική, δύσκολη, απαιτητική, αλλά συνάμα συναρπαστική, γεμάτη συγκινήσεις, νέες εμπειρίες και γνώσεις που με ωρίμασαν ως άτομο και συνέβαλαν στην περαιτέρω συγκρότηση της προσωπικότητάς μου. 

Ένιωσα στη διαδρομή του χρόνου, αυτό που τόσο ωραία έχει αποτυπώσει ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ρόταρυ Ron Burton, αναλύοντας το θέμα της χρονιάς 2013-14: «Η ιδιότητα του ροταριανού είναι μια δέσμευση μεγαλύτερη από την παρουσία μας στην εβδομαδιαία συνεστίαση. Σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και το ρόλο μας σε αυτόν με μοναδικό τρόπο. Σημαίνει ότι δεχόμαστε πως η κοινότητά μας είναι δική μας ευθύνη και λειτουργούμε ανάλογα: παίρνουμε πρωτοβουλίες, καταβάλλουμε προσπάθειες και κάνουμε το σωστό, όχι το εύκολο. Όλοι είμαστε στο Ρόταρυ για να συμμετέχουμε σε δράσεις και να κάνουμε τη διαφορά. Και στη ροταριανή προσφορά, όπως και σε όλα σχεδόν τα θέματα στη ζωή, όσο περισσότερο δίνεις, τόσο περισσότερο παίρνεις. Αν προσπαθήσεις το λιγότερο, δε θα καταφέρεις πολλά και δε θα πάρεις μεγάλη ικανοποίηση από αυτό που κατάφερες. Αν όμως πάρεις την απόφαση να αγκαλιάσεις το Ρόταρυ, να βάλεις τη ροταριανή προσφορά και τις ροταριανές αξίες σε κάθε μέρα της ζωής σου, τότε θα δεις την απίστευτη επίδραση που μπορείς να έχεις. Τότε θα βρεις την έμπνευση, τον ενθουσιασμό και τη δύναμη ν’ αλλάξεις πραγματικά τη ζωή των ανθρώπων. Και κανενός άλλου η ζωή δε θα αλλάξει περισσότερο από τη δική σου».

Και σήμερα, στέκομαι ενώπιόν σας, ενώπιον ανθρώπων που αγαπώ και εκτιμώ, με τον καθένα σας να έχει το δικό του ειδικό βάρος στη ζωή και την έως σήμερα πορεία μου, έτοιμος να αναλάβω την ύψιστη τιμή αλλά και το δύσκολο καθήκον να ΗΓΗΘΩ για τους επόμενους 12 μήνες αυτού του Ομίλου που τον αγάπησα και με αγάπησε.

Ο «δρόμος» έχει στρωθεί από τα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου – πολλά από τα οποία είναι απόψε ανάμεσά μας – από αφοσιωμένα μέλη που επί σχεδόν 3 δεκαετίες στηρίζουν τον Όμιλο και δι’ αυτού την τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα, όπου διαπιστώνεται ανάγκη για παρέμβαση που ανακουφίζει τον πόνο του άλλου και του δίνει προοπτική και αισιοδοξία για το μέλλον. Σε αυτό το «δρόμο» πάτησαν οι προηγούμενοι, σε αυτό το «δρόμο» πάτησε και η σημερινή Πρόεδρός μας, για να «σπιντάρει» στη συνέχεια και να κάνει – και μαζί της ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ – το άλμα ποιότητας που απογείωσε τον Όμιλό μας τη χρονιά που σε λίγο ολοκληρώνεται, με πλούσια δράση σε όλες τις Λεωφόρους Δράσης του Ρόταρυ: την εσωτερική, την επαγγελματική, την κοινοτική, τη διεθνή και τη δράση προσφοράς στη νέα γενιά.

Στόχος της νέας χρονιάς είναι να διατηρήσουμε το «σκάφος» του Ρ.Ο. Ν.Σμύρνης αξιόπλοο, ώστε να συνεχίσει να πλέει στα ταραγμένα ακόμη νερά της ελληνικής πραγματικότητας της κρίσης και στον «διάπλου» του να προσφέρει μικρότερες ή

μεγαλύτερες υπηρεσίες σε ό, τι «τσάκισε» η κρίση, το οποίο είναι υγιές και αξίζει να συνεχίσει να υπάρχει.

Αταλάντευτος στόχος είναι να συνεχίσουμε να είμαστε ωφέλιμοι για τη νέα γενιά της τοπικής μας κοινωνίας και ευρύτερα, αλλά και να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, για να προσελκύσουμε τις νέες γενιές στο Ρόταρυ, να νιώσουν ότι ανήκουν εδώ! Αυτό άλλωστε μας προέτρεψε και ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Διεθνούς Ρόταρυ στο πρόσφατο Συνέδριο της Περιφέρειάς μας, Maunty Audernart, επισημαίνοντας εύστοχα: «Και όσο οι νέοι θα ζουν εμπειρίες στο Ρόταρυ, τόσο η καρδιά τους θα αλλάζει και θα θέλουν κι αυτοί να προσφέρουν, γιατί θα έχουν δει ότι η καρδιά μας βρίσκεται στο σωστό μέρος». 

Η σημερινή μέρα είναι σημαδιακή. Η 24η Ιουνίου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της ελληνικής παράδοσης, καθώς σε πολλές γωνιές της πατρίδας μας ανάβουν του «Αη Γιάννη οι φωτιές». Το πέρασμα πάνω από αυτές σηματοδοτεί για το λαό μας την κάθαρση και την απαλλαγή από το κακό. Ας είναι η μέρα αυτή αφορμή και ευκαιρία να ξεριζωθεί η κακία που φωλιάζει κυρίως μέσα στις ψυχές ορισμένων - ευτυχώς λίγων – που δεν αντιλαμβάνονται την Οργάνωσή μας ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή ένα παγκόσμιο δίκτυο επιτυχημένων επαγγελματιών που υπηρετούν οργανωμένα και αποτελεσματικά τους συνανθρώπους τους, αλλά ως μέσο προσωπικής προβολής και ικανοποίησης της κενοδοξίας τους.

Το Ρόταρυ δεν υποδουλώνει, αντίθετα απελευθερώνει το άτομο και τις δημιουργικές του δυνάμεις, το άτομο που ζει την Οργάνωσή μας σε όλες της τις διαστάσεις της κοινωφελούς προσφοράς της.

Στο Ρόταρυ ακούμε τη μαοϊκή ρήση και «αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», αλλά επιδιώκουμε να αποτελέσουν έναν ωραίο κήπο, όλα μαζί, και όχι να είναι το καθένα μεμονωμένα στη γλάστρα του.

Στο Ρόταρυ βρίσκει δικαίωση η ευαγγελική ρήση «ουαί τω ενί», δηλαδή αλοίμονο σε αυτόν που μένει μόνος του, κλεισμένος στον εαυτό του και δε συμβουλεύται κανένα.

Σε ό,τι με αφορά τους επόμενους 12 μήνες σκοπεύω να συμβουλεύομαι τους ανθρώπους που θα σας παρουσιάσω αμέσως και οι οποίοι θα με πλαισιώσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου μας.

Αντιπρόεδροι θα είναι δύο πραγματικοί στυλοβάτες, δύο «πυλώνες» του Ομίλου, τα ιδρυτικά μέλη, Νίκος Αγγελίδης και Παναγιώτης Μαραγκός, προΠρόεδροι.

Γραμματέας θα είναι ο Σταμάτης Μπεκιάρης, ο οποίος λόγω των πολλών ικανοτήτων του, θα είναι πολύτιμoς συνεργάτης για μένα και πραγματικό «κεφάλαιο» για τον Όμιλο.

Ταμίας θα είναι ένας αγαπημένος φίλος, με τον οποίο γνωριζόμαστε πολύ πριν ανταμώσουμε στο Ρόταρυ, ο Πάρις Παπαβασιλείου, ο «μέντοράς» μου στο Ρόταρυ, ο οποίος προσφέρει στον Όμιλό μας αθόρυβα αλλά πάντα ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Κοσμήτωρ θα είναι για ακόμη μια χρονιά ο Δημήτρης Φύτρος, τον οποίο ο Όμιλος ψήφισε για επόμενο Πρόεδρό του, επιβραβεύοντας τη συνεπή και ανιδιοτελή προσφορά του όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθεί ο Γιώργος Φύκηρης, ένα νέο και πολλά υποσχόμενο μέλος, στον οποίο – μέσω της δεύτερης θητείας του στο Διοικητικό Συμβούλιο – δίνεται η δυνατότητα να προσφέρει με τις γνώσεις του και το επαγγελματικό του κύρος ως δικηγόρου χρήσιμες υπηρεσίες στον Όμιλο.

Last but not least, δύο ακούραστοι εργάτες του Ομίλου, ένας παλαιότερος και μια νέοτερη, ο Γιάννης Χρυσόγελος και η Κων/να Επισκοποπούλου, πάντα παρόντες στα ροταριανά προσκλητήρια, πάντα διαθέσιμοι να προσφέρουν από όποια θέση, γιατί αγαπούν το Ρόταρυ και τον Άνθρωπο και έχουν μάθει στη ζωή τους να υπηρετούν πρώτα και κύρια αξίες και δευτερευόντως αξιώματα.

Μαζί με τους Προέδρους των Επιτροπών, οι οποίες έχουν ήδη στελεχωθεί, όλοι μαζί, συγκροτούμε μια συμπαγή και δυναμική ομάδα, που είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τον Όμιλο στη θέση που έχει κατακτήσει και όχι αδικαιολόγητα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Ομίλους της Περιφέρειάς μας.

Θα διοικήσουμε με συλλογικό πνεύμα τον Όμιλο τους επόμενους 12 μήνες, έχοντας πάντα στο νου μας τον Τετραπλό Έλεγχο του Ρόταρυ, τα «βασανιστικά» μεν, μεγαλειώδη δε ερωτήματα που θέτει:

  1. Είναι αλήθεια;

  2. Είναι δίκαιο για όλους;

  3. Προάγει την καλή θέληση και φιλία;

  4. Είναι ωφέλιμο για όλους;

Αυτός ο τετραπλός ροταριανός έλεγχος και μόνο αυτός θα μας ελέγχει συνειδησιακά και θα καθοδηγεί τα βήματα και τις αποφάσεις μας.

Κλείνοντας, δεν ξεχνώ ότι το Ρόταρυ δεν είναι λόγια, αλλά έργα, δράσεις και παρεμβάσεις με σκοπό έναν καλύτερο κόσμο. 

Με το Διοικήτη της ροτ. χρονιάς 2013-14, Κοσμά, «αγκαλιάσαμε το Ρόταρυ» και είδαμε τη ζωή τη δική μας και των άλλων να αλλάζει. Με τη Διοικητή της νέας ροτ. χρονιάς 2014-15, Μαριάννα, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εμπεδωθούν και - γιατί όχι – να διευρυνθούν τα αδιαμφισβήτητα σημαντικά επιτεύγματα της χρονιάς του Κοσμ, ώστε να «κάνουμε το Ρόταρυ να λάμψει»...στους Ομίλους μας, στις τοπικές μας κοινότητες, στον κόσμο όλο...

Οι επόμενοι 12 μήνες είναι σύντομο αλλά ικανό διάστημα για να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στο «ξαναχτίσιμο» αυτού του κόσμουμε νέα, πιο στέρεα και πιο ανθρώπινα υλικά. Μια «ασπραπή» είναι οι επόμενοι 12 μήνες...μα προλαβαίνουμε, για να παραφράσουμε το μεγάλο μας διανοήτη Νίκο Καζαντζάκη που είχε γράψει:

«...μια αστραπή είν’ η ζωή...μα προλαβαίνουμε...».

Καλή δύναμη σε όλους μας στα «ωραία» καθήκοντα που έχουμε αναλάβει! 

 

Κωνσταντίνος Βαζίμας
Πρόεδρος ΡΟΝΣ 2014-2015